В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

EFSI трябва да бъде насочен към кохезионните страни и иновациите

Вазил Худак, вицепрезидент на ЕИБ, В развитие, 12.03.2018

В крак сме с изпълнението на EFSI. Цялостният ефект трябва да възлиза на 315 милиарда евро до края на 2018. Това каза вицепрезидентът на Европейската инвестиционна банка в ефира на предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки. 

„Има още девет месеца до края на годината, но вече сме на около 260 милиарда евро инвестиции, които са създадени от проекти, одобрени от Европейската инвестиционна банка. Движим се много добре. Това, че Европейският парламент и Европейската комисия одобриха удължаване на EFSI към EFSI II до 2020 с нов хоризонт от 500 милиарда евро в нови инвестиции в Европа, е потвърждение на факта, че ЕИБ върши добра работа“.

По отношение на изграждането на АЕЦ Белене, Худак коментира:

„Знам, че Белене е много важен проект за България - с много дълга и сложна история. Ние гледаме на този проект като всеки друг път, когато преценяваме проектите – дали е рентабилен, дали притежава всички необходими финансови характеристики, така че ЕИБ да инвестира. И второ, през икономическата добавена стойност – въздействието върху околната среда, социални и други елементи“.

„Все още не разполагаме с официално обръщане от страна на българските власти по отношение на АЕЦ Белене. Но щом такова дойде, ще започнем с проучването“, каза още вицепрезидентът на Европейската инвестиционна банка.

Според него EFSI е изпитан и ефикасен инструмент за вкарване на още повече средства в европейската икономика, особено към проекти, които са по-рискови и които изискват допълнителни гаранции.

„Използваме средства, част от които са осигурени от европейския бюджет, от капитала на ЕИБ и мултипликатор от поне 15 пъти от цялостното въздействие на тези инвестиции. Това също е чудесна формула за това как да въвлечем частния сектор в подобни проекти. Смятаме, че вниманието занапред трябва да бъде много по-насочено към кохезионните страни и към иновациите, защото те са наистина значимите двигатели на растежа и конкурентоспособността на Европа“.

Худак посочи, че в бъдещия бюджет на ЕС ще има по-малко пари, но ще трябва да се реализират повече неща.

„Парите са по-малко, заради BREXIT, но същевременно има нови предизвикателства като миграцията, сигурността, отбраната, и други. Най-добрият начин, по който да мултиплицираме европейските ресурси е като използваме финансови инструменти и бюджетни гаранции по много по-енергичен начин. Планът Юнкер – EFSI е добър пример как това може да бъде направено“.

Той каза още, че в Западна Европа страните са по-добре подготвени да произведат рентабилни проекти.

„Това, което правим е да помагаме на страни като България и такива от Централна и Източна Европа в развитието на по-качествени продукти, рентабилни проекти. Доказателство за това е, че през миналата година подкрепихме в България първия корпоративен проект с гаранции по EFSI“.

Вижте целия коментар във видеото.

 

Последни новини
Още от В развитие