В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Доналд Тръмп разбърка цялата система на международните отношения

Христо Господинов във В развитие, 12.03.2018

Доналд Тръмп изцяло променя външната политика на САЩ. Това каза преподавателят по политически науки Христо Господинов в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Делян Петришки. Барак Обама разчиташе прекалено много на преговорите, на дипломатичността, на всички тези процеси, които са двустранни, тристранни, шестстранни срещи.

"От друга страна Доналд Тръмп разбърка цялата система на международните отношения, защото той подхвана една много агресивна външна политика. Това не е първият пример. Ние видяхме и Йерусалим, и Саудитска Арабия, а аз очаквам и други изненади". 

До сега политиката на Тръмп му носи повече суперлативи, отколкото негативи, каза Господинов. 

Нека не забравяме, че от 60 години, след края на Корейската война, никой не успя да доведе преговорите между Северна Корея и САЩ до нивото, при което президентът на Съединените Щати и на Северна Корея да седнат на една маса, подчерта гостът. "Това е една голяма победа и на дипломатичен език означава, че това, което търси Северна Корея - признание, суверенитет и най-вече диалог, Ким Чен Ун успя да го постигне". 

"Това, което се случи на Олимпийските игри бе ясен сигнал, даден на дипломатически език, че Северна Корея е отворена за разговори. Явяването под един флаг с Южна Корея бе ясен знак към САЩ, че е време да спре ескалирането на напрежението и да се премине към преговори. От друга страна Доналд Тръмп също ще влезе в историята, ако срещата с Ким Чен Ун се състои", обясни събеседникът. "Гостът направи уговорка: "ако - срещата е насрочена за май, но това са двама непредвидими актьори и може да се очаква всичко". 

"Не очаквам пробив на тази среща, но това е изключителен успех и за двете страни, че двамата сядат да си говорят".

Какво иска Северна Корея, какво иска Южна Корея, какво иска Япония, какво иска Китай, и какво - САЩ? Задава ли се търговска война?

Вижте повече във видеото.

Последни новини
Още от В развитие