В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Митата на Тръмп и защо пропусна Канада?

Даниел Кътев във В развитие, 09.03.2018

Очакваше се да има изключение за Канада и Мексико по отношение на новите вносни мита за стомана и алуминий. Това каза Даниел Кътев, финансов консултант, в пряко включване от Монреал, Канада за предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Вероника Денизова.

"Докато вървят преговорите в Мексико за НАФТА е почти невъзможно да се очаква някакво друго решение, тъй като то ще бъде противозаконно".

Все пак 18,85% от стоманата, внасяна в САЩ е от Канада , а от Мексико се внасят 6,59%. Това представлява една четвърт от целия внос на стомана, подчерта събеседникът. "Освен това не могат да се сложат тарифи, които противоречат на НАФТА - споразумението, което все още е в сила. Така че това беше нещо, което бе очаквано - или като отсрочка, или като изключение, или изцяло да бъдат извадени Канада и Мексико от тарифите". 

"Но администрацията на президента Тръмп опитва всячески да наложи по-добри тарифи при НАФТА за тях". 

Самото изключване е подаване на ръка, но в същия момент в много от интервютата на Тръмп се казва, че няма причина, ако няма предоговаряне на условията в НАФТА, да не спре участието си в договора и по този начин Канада и Мексико да нямат протекцията на тази договореност, каза още Кътев.

Повече вижте във видеото.

Последни новини
Още от В развитие