В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Икономически уязвимо звено ли е България в рамките на ЕС?

Проф. Митко Димитров във В развитие, 09.03.2018

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Интересът на ЕК е в това, че Европа трябва да бъде стабилен регион като цяло и конкурентна в сравнение с останалите големи играчи на световната сцена и за това е важно вътре да няма слаби звена, които при определени обстоятелства да повлияят върху цялостното развитие на икономиката и на общото състояние на ЕС. Това каза проф. Митко Димитров, Институт за икономически изследвания към БАН, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Вероника Денизова. Гостът коментира фактът, че  България вече не е в процедура за прекомерни икономически дисбаланси.

"В доклада на Европейската комисия за икономическите дисбаланси авторите са много внимателни в изказа си, включително и за България. Те казват "известен напредък", "малък напредък", но все пак в няколко области е забелязан напредък след обстойния доклад за България и това им дава основания да поставят страната ни в една група по-напред". 

Ние, все пак, сме в лошата третина на страните от ЕС, отбеляза събеседникът. "Общо от 28 страни, като Гърция я изключваме, защото е в специален режим, три страни и осем страни има в нашата група. В сравнение с миналата година бележим напредък, но все още сме сред страните, които имат макроикономически дисбаланси, които в крайна сметка при определени обстоятелства биха могли да доведат до проблеми в страната".

В кои отношения България бележи напредък? Какви са перспективите за бъдещето?

Вижте повече във видеото. 

Последни новини
Още от В развитие