В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Пречка ли е поземлената реформа за икономическия растеж на РЮА

д-р Едуард Маринов, икономист БАН, В развитие, 07.03.2018

Поземлената реформа в РЮА малко или много поставя под въпрос неприкосновеността на правото на собственост в тази държава. Това каза икономистът от БАН д-р Едуард Маринов в предаването „В развитие“ с водещ Светозар Димитров.

„Самият президент на РЮА твърди, че това е реформа, която се прави, за да се компенсира някогашен грях, извършен когато страната е била колонизирана. Но от чисто юридическа гледна точка това е много сериозна заплаха пред всеки един инвеститор, който би бил склонен да обзаложи нещо в земеделското производство в страната“.

Маринов отбеляза, че РЮА е най-големият земеделски производител на целия континент.

„Едно повтаряне на събитията от Зимбабве би задълбочило така или иначе доста сериозните проблеми с глада и неравенството. Не само в самата РЮА, но и в целия регион, тъй като страната е лидер на регионална южноафриканска общност за развитие, която обхваща почти цялата южна част на африканския континент“.

По думите му икономическите основания за реформата са свързани с високата безработица, като по този начин хора в неравнопоставено положение биха имали възможност за работа.

„В Зимбабве се случи точно обратното. Безработицата скочи, стигна се до хиперинфлация, защото се оказа, че работилите преди това работници не могат да се справят като техни собственици“.

Кои са другите проблеми в това отношение?

 


 

Последни новини
Още от В развитие