В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Пред срив ли е пазарът на ДЦК

Владимир Сиркаров, пазарен анализатор, В развитие, 02.03.2018

Виждаме все повече именити инвеститори в публични изяви, които казват, че определено към момента виждаме сериозни надценявания както на пазара на облигации, така и на акции. Това каза пазарният анализатор Владимир Сиркаров в ефира на предаването „В развитие” с водещ Делян Петришки.

По думите му инфлацията е ключов фактор, особено що се отнася да ценообразуване при държавните ценни книжа.

„Именно данъчната реформа на Тръмп, заедно със сериозните планове за бюджетни разходи, носи със себе си логичните очаквания за ръст на инфлацията. Това се очаква от много анализатори, но разбира се, притесненията са, че тази инфлация ще бъде доста по-висока”.

Срикаров посочи, че според проучвания, които идват от американското правителство, от Бюджетната комисия на Конгреса, към 2020 бюджетният дефицит към БВП ще се повиши до 6,1%, а към момента той е 3,9%.

„Това е свързано и с големия казус,  че когато понижаваш драстично данъчната база и съответно приходите в бюджета, в същото време имаш изключително мащабни инфраструктурни проекти, които ще се финансират през бюджета. Отиваме към дълговото финансиране, а то е дефицит и ще има избутващ ефект към повече инфлация”.

 

 

Последни новини
Още от В развитие