В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Европейският бюджет след излизането на Великобритания

Доц. Виктор Йоцов от катедра "Финанси" в УНСС, В развитие, 02.03.2018

Наскоро започна доста сложен процес, който ще завърши след около близо 3 години – новата европейска финансова рамка. Винаги е било да трудно да се намери съгласие от 28 страни по такъв въпрос. Това каза доц. Виктор Йоцов от катедра "Финанси" в УНСС в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

Според него Брекзит от една страна прави тази задача по-лесна, защото Великобритания винаги е била скептична и консервативна по отношение на по-смелите идеи.

„От друга страна обаче я прави по-трудна, защото близо 12 млрд. е вноската, която Великобритания плаща годишно, тоест за 7-годишен период загубата е близо 100 млрд. евро“.

По думите му другият проблем, освен излизането на Великобритания, са и процесите от последните няколко години,свързани с миграцията. Затова според него приоритетите на този бюджет няма как да не засегнат случващото се.

„Бюджетът всъщност е изключително малък. Става въпрос за около 1% от брутния национален доход в ЕС. Очевидно с този 1% чудеса не могат да станат. Именно поради това Юнкер много правилно каза, че преди да говорим за цифрите в бюджета, първо да кажем каква Европа искаме“.

Йоцов смята, че вероятно по отношение на този бюджет по-скоро ще се реши първо непосредственият въпрос как ще се компенсира излизането на Великобритания.

„Дали ще вървим към намален общ бюджет или ще повишим вноските на всяка страна, така че да запазим досегашния бюджет, който е малко над 1 трлн. евро. Имам усещането, че повечето държави са склонни да се повиши известно вноската“.

 

Последни новини
Още от В развитие