В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Бургаският район рискува да загуби милиони в сферата на туризма

Живко Табаков, председател на Комисията по туризъм към Общински съвет Бургас, В развитие, 02.03.2018

Снимка: Bloomberg TV България Снимка: Bloomberg TV България

Туристическото райониране на България, което бе прието в закона за туризма още през 2013, е изключително важно. Като цяло е прието да бъдат създадени 9 района в страната, като в момента официално съществува един – Родопският, а този в Северното Черноморие – областите Варна и Добрич, предстои да бъде одобрен. Нашият район обаче – Бургаският, извървя най-градивния път, като всички общини, както и редица туристически организации, регистрирани по реда, зададен от Закона за туризма, заявиха желание за участие. 

Това коментира Живко Табаков, представител на Учредителния комитет на Организацията за управление на Бургаския черноморски туристически район и председател на Комисията по туризъм към Общински съвет Бургас. Предаването е „В развитие“, водещият – Вероника Денизова.

На учредителното събрание на Бургаския черноморски туристически район, проведено на 22 февуари, обаче е възникнал проблем – кметовете на три общини (Царево, Созопол и Приморско) не са взели участие. Поради тази причина не е бил сформиран кворум и следователно събранието ще се проведе отново на 15 март.

По думите на госта в студиото е било възможно тези кметове да бъдат заместени от друг представител на общината, което обаче не е направено. Именно затова той подозира, че зад това стоят някакви други интереси и неясни фактори, както и има реален риск проектът да не бъде реализиран. 

„Нашият туристически район, спокойно може да се каже, е най-големият в страната и генерира най-високи приходи. Затова това обединение е изключително важно.“

Сформирането на Бургаски черноморски туристически район би имало редица позитивни измерения в бъдещето, посочи Табаков.

Кои са те – ще бъде сформиран един общ продукт и пазар, който ще бъде неизмеримо по-силен в международен план. Също така това сдружение ще бъде регистрирано като юридическо лице, което позволява кандидатстване за евросредства.

Ако това не стане, смята събеседникът в предаването, се рискува районът да загуби милиони.

 

Последни новини
Още от В развитие