В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Поземлената реформа в ЮАР – антипример за адекватна икономическа политика

Владимир Сиркаров във В развитие, 01.03.2018

Сегашната политическа ситуация в Южноафриканската република е доста неспокойна. В последно време се разрази огромен корупционен скандал, който доведе до оставката на вече бившия президент Джейкъб Зума. Оттук следват и притеснения за икономическото бъдеще на страната и самата демократична основа на обществото.

Това коментира в студиото на „В развитие“ с водещ Светозар Димитров икономистът и журналист от Bloomberg TV Bulgaria и Bulgaria ON AIR Владимир Сиркаров.

Поземлената реформа, изразяваща се във включването на повече чернокожи в икономическия живот и конкретно в сферата земеделието, към момента доминирано от бели фермери, е базисна тема в ЮАР вече повече от две десетилетия, като процесите на места избиха в радикализация, добави събеседникът в предаването.

По-рано тази седмица ЮАР направи стъпка по засилването на процеса за отнемане на земя от белите фермери без компенсация, след като парламентът предвижи предложение за промяна в конституцията на страната към конституционния съд.

„В годините чернокожите фермери, придобили по правов ред земя, в огромното си болшинство не са успявали да достигнат производителността на предишните собственици на земята. В много случаи тези земи запустяват. Това, следва да се подчертае, е обективен факт, а не се дължи на някакви расови различия“, посочи той.

Поземлената реформа в този си вид представлява опасност за снабдяването с хранителни продукти, както и за икономиката като цяло, като заплашва да повтори сценария от Зимбабве, допълни Сиркаров.

 

Последни новини
Още от В развитие