В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Чисто законово, никой не може да повлияе на сделката за ЧЕЗ

Доц. д-р Димитър Динев, председател на УС Асоциация за противодействие на икономическите измами, В развитие, 01.03.2018

В казуса около продажбата на българските активи на ЧЕЗ се повтарят доста неща от предишни случаи – поставено лице, което купува нещо, за което няма потенциал.

Това заяви в студиото на „В развитие“ с Делян Петришки председателят на УС на Асоциация за противодействие на икономическите измами доц. д-р Димитър Динев.

„В последно време има тенденция да се избягва да се говорят лъжи. Просто се скриват истините. Например отначало беше казано, че държавата няма да се намесва в сделка между две частни дружества. Днес вече не е така."

Основният индикатор за непрозрачността на сделката, смята доц. Динев, е че въпросната Гинка Върбакова със своите фирми няма потенциала да управлява такова дружество.

„Сигурен съм също така, че чешкото финансово министерство е направило всички проверки, за да изясни дали тези пари са били изпрани. Да, това е възможно, но друг е въпросът, че те може да са смесени“, добави той.

„Друга странност е, че се каза за участието на едни банки, а Върбакова заявява, че български банкови институции не участват.“

По думите на събеседникa в предаването нещата така са обмислени, че вече никой не може, чисто законово, да повлияе на тази сделка.

 „Да, правилата се заобикалят, но сделката не е нещо незаконно", посочи той. 

Последни новини
Още от В развитие