В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Защо латвийската банка ABLV няма да бъде спасена от ЕЦБ?

Борис Петров във В развитие, 28.02.2018

Проблемите на латвийската банка ABLV, която официално обяви, че върви към ликвидация, тръгнаха от едно разследване за пране на пари и наложени санкции от страна на американските власти. Това каза финансистът Борис Петров в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Делян Петришки.

Санкциите на властите в САЩ бяха свързани с нейна дейност през кореспондентски сметки по платежно посредничество на операции, свързани с плащания на режима от Северна Корея, свързани с ядрената ракетна програма, обясни гостът. „По инициатива на американските власти бяха наложени санкции на банката, като на нея й бе отказан достъп до американската платежна система, а знаете, че плащанията в американски долари обслужват значителна част от международния стоков и финансов оборот. Това доведе до последващи действия от страна на латвийските власти“.

„Действията на латвийските власти бяха много бързи и банката бе подложена на депозитна атака, след като стана ясно, че тя е обект на такива санкции. За няколко дни между 20 и 25% от депозитите бяха изтеглени преди банката да обяви мораториум на плащанията“.

Какво би било пагубно за вложителите в банката и как може да се избегне? Каква е структурата на вложителите? Каква е спецификата на защитата на вложителите в Латвия? Какви решения бяха взети за един ден, 24.02.2018, от ЕЦБ, и от латвийските власти? Какво ще се случи с вложителите нерезиденти?

 

Последни новини
Още от В развитие