В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Медийният закон на Пеевски може да е PR ход, но следва да се обсъди сериозно

Доц. Орлин Спасов, преподавател в Софийския университет, В развитие, 26.02.2018

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Предложените промени в Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения, чиято официално обявена цел е осветляването на собствеността върху медиите, биха могли да се окажат просто един PR ход.

Това коментира пред Делян Петришки във „В развитие“ преподавателят във Факултета по журналистика и масова комуникация (ФЖМК) на Софийския университет доц. Орлин Спасов. Тема на разговора бе внесеният наскоро в НС пакет от промени в Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения от депутатите от ДПС Делян Пеевски, Йордан Цонев, Хамид Хамид и Велислава Кръстева.

Това може да се окаже един PR ход, който да бъде използван във войните между различните медийни групи. Следователно предложеният пакет от законови промени може да бъде разчетен като кампания, която цели да притисне пазарния и идеологически противник. Надявам се обаче това да не се случи“, допълни гостът в студиото. 

По думите на доц. Спасов предложените промени в закона следва да бъдат взети на сериозно.

„На ход са партиите, законодателят, но и НПО-тата специализирани в сферата на медиите. Те трябва да се намесят с предложения как текстът да бъде усъвършенстван, за обхватът му разширен, за да се получи един добър за всички закон.“

Обстоен коментар бе направен и на големите сделки на медийния пазар от последните седмици – смяната на собствеността на Нова и BiT. Анализирано бе и цялостното състояние на медийната среда у нас.

 

Последни новини
Още от В развитие