В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Факторите зад поевтиняването на американския дълг и ефектите от това

Кузман Илиев във В развитие, 20.02.2018

Доходността по американските ДЦК се повиши до рекордни от години нива – около 3%. Респективно повишаването на доходността води до спад на цената на американския дълг. Зад тази тенденция стоят много фактори.

Това коментира във „В развитие“ с водещ Светозар Димитров съавтора и ководещ на шоуто за икономика и финанси по Bloomberg TV Bulgaria Boom&Bust Кузман Илиев.

„Доходността е много важен индикатор за цялата икономика. Американските ДЦК се считат за безрискови. Когато доходността нараства, това се отразява на всички – от потребителите и бизнесите, взели кредит и които следва да плащат по-високи лихви, за правителството, чиито разходи за финансиране нарастват, а верижният ефект засяга всички пера от икономиката“, посочи гостът в студиото. 

Факторите за настоящия тренд са няколко, изтъкна Илиев. На първо място са повишаващите се инфлационни очаквания в съзнанието на инвеститорите, за които допринася влязлата в сила данъчна реформа на Доналд Тръмп. Резонно тя, спестявайки на бизнеса $1,5 трлн., води до импулс за нови инвестиции, развитие на бизнеса, повишаване на потреблението, респективно и до повишаване на инфлацията.

Намаляването на данъчното бреме също така значи по-малки приходи за хазната. Това пък води до желанието на инвеститорите да получат по-голяма доходност заради увеличилия се риск.

Защо можем да кажем, че водещите централни банки водят валутна война помежду си?

Последни новини
Още от В развитие