В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Съединението прави силата – дори и в туризма

Румен Драганов, Институт за анализи и оценки в туризма, В развитие, 19.02.2018

Идеята за създаване на мрежа от 100 главни туристически обекта в ЕС е част от проекта за обособяване на единен европейски туристически продукт. И към момента на големите световни туристически изложения Европа се явява с общ щанд, на който могат да вземат участие различните страни, но сега идеята се разширява.

Това коментира пред Вероника Денизова във „В развитие“ Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма.

Сега проектът ще се развива по-интензивно, ще се върви към създаване на единен туристически пазар, който включва страните от региона, в това число и Турция. Защото туристите, които идват от далечни дестинации като Китай, Япония, САЩ и т.н. искат да посетят повече места, повече страни, посочи гостът в студиото.

„От тази гледна точка създаването на един такъв продукт е нещо добро“, категоричен е той.

Към момента, посочи Драганов, България си сътрудничи добре в тази сфера с Румъния, през която минават самолетите с китайски и японски туристи, които в последствие идват и у нас. По-слабо, но затова разполагащо с огромен потенциал, е сътрудничеството ни с Турция, Гърция, Сърбия, макар и да се правят стъпки по въпроса.

Все още броят на китайските туристи, посещаващи страната ни е доста под потенциала, отбеляза събеседникът в предаването.

Като начин за увеличаването на туристопотока от страни като Китай Драганов даде за пример Сърбия, която може да се похвали с €6 млрд. приходи от китайски посетители след като премахна визите за азиатската страна. Именно това трябва да направи България, а и ЕС като цяло, смята Драганов.

В разговора бяха обсъдени и други проекти за развитието на туризма в ЕС като идеята за създаване на Европейски туристически фон.

Последни новини
Още от В развитие