В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Опитът да се спъва европейската общностна отбрана ядосва лидерите на ЕС

Кузман Илиев във В развитие, 19.02.2018

Кузман Илиев, пазарен анализатор. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Кузман Илиев, пазарен анализатор. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Голямата изненада и шокът, който изживяха европейците дойде от скепцисът, притеснението на лидерите в НАТО от САЩ, че Европа, ЕС засилва отбранителните си способности, своята обща стратегия по отношение на отбраната. Това каза пазарният анализатор Кузман Илиев в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Светозар Димитров. Илиев коментира отношенията между НАТО и ЕС през призмата на Конференцията по сигурността в Мюнхен. Дали НАТО отслабва и Има ли опасност от протекционизъм?

"Такива бяха опасенията и страховете, които генералният секретар на НАТО изрази по време на тази конференция".  

Стъпките в посока обща европейска отбрана са "изключително видими и явни", каза Илиев. "Привидно се казва, че от САЩ са много оптимистично настроени по-големия ангажимент на Европа към отбраната. Европа започва да прави нещо. Да мисли в тази посока, да увеличава средствата, да се правят партньорства. Но притесненията в НАТО са, че това ще дублира алианса и че средства и усилия, които могат да отидат за изграждане на Атлантическия алианс, няма да отидат там".

"Европейците знаят, че САЩ са притеснени, но са решени да го направят, защото подлагането под съмнение на активирането на член 5 (ако една страна е застрашена, са застрашени всички) от страна на новия президент на САЩ Доналд Тръмп, катализира процеса изключително силно и вече няма връщане назад".

Опитът да се сложи спирачка на чисто европейска общностна отбрана дори ядосва европейските лидери, подчерта събеседникът. 

Вижте видеото.

Последни новини
Още от В развитие