В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Нуждаем се не толкова от внос на работници, колкото от инвестиции в технологии

Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, 19.02.2018

През изминалата седмица излязоха любопитни икономически данни, особено що се отнася до БВП на България, Евросъюза и в частност еврозоната. Стана ясно, че, за съжаление, растежът на българската икономика се е забавил през последното тримесечие на 2017 до нива от 3,6% в сравнение с 3,9% през третата четвърт на годината.

Това посочи в седмичния си обзор в рамките на „В развитие“ с водещ Вероника Денизова главният редактор на Investor.bg Бойчо Попов.

„Наистина говорим за немалък ръст, но поставена в контекста на региона, България не се представя толкова добре, като страните около нас растат с далеч по-бързи темпове.“

Макроикономистите посочват и друга интересна тенденция – цената на труда все по-осезаемо изпреварва производителността му, изтъкна Попов.

„В крайна сметка се очертава една истина, че може би България не се нуждае толкова от внос на работна ръка от някъде си, а от инвестиции в по-модерни производствени технологии, които да повишат производителността на труда.“

Негативен тренд е и това, че фактически ръстът на икономиката ни бива „изконсумиран“ от чужди икономики в светлината на все по-увеличаващия се търговски дисбаланс – импортът расте по-бързо от експорта.

В разговора бе поставен обстоен акцент и върху важни новини от икономическата и пазарна сфера в световен мащаб.

Последни новини
Още от В развитие