В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Голямата реформа в професионалното образование е невъзвратима

Проф. Тодор Танев във В развитие, 19.02.2018

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

За 10 години е намалял с 30% броят на обучаващите се в различна степен на квалификация в професионалното образование в България. Надявам се, че тази тенденция няма да се запази, защото това, което държавата е безсилна или не иска да направи, го вършат места като Тракия Икономическа зона. "В последно време Хасково и Русе дръпнаха напред. Тоест - България се съживява, въпреки че не се обръща внимание на някои неща". Това коментира проф. Тодор Танев, бивш министър на образованието на България (2014-2016), в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Светозар Димитров. Гостът коментира шансовете на професионалното образование да стане привлекателно като висшето. 

 "Бизнесът, работодателите, търсят начини и ги намират доста активно". 

Съществуват няколко възможни инструмента, които трябва да бъдат използвани, каза събеседникът. "2014-2015 тръгна голямата реформа в професионалното образование и тя е невъзвратима. Тя тръгна и повече назад няма да се върне".

"С моята ръка бе подписана за пръв път, независимо от саботажи и т.н., бе подписано да тръгне дуалното образование в България. По това време тръгна и стратегията, която предшественици подготвиха. Тя е добра - стратегията за професионалното образование и обучение, както и стратегията за учене през целия живот. Това е добра основа и върху нея трябва да се използват от тук нататък инструментите, записани там. Един от тях е дуалното образование"

Къде и кои са "горещите кестени", които се прехвърлят между институциите и не могат да се решат проблемите на дуалното образование?  Защо с нерешаването на проблемите на професионалното образование се нанасят щети, не само на бъдещото поколение на трудовия пазар, но и на цели региони, които се обезлюдяват?

Вижте видеото.

Последни новини
Още от В развитие