В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Широката коалиция в Германия – еманация на икономическия популизъм

Кузман Илиев във В развитие, 16.02.2018

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Въпреки политическите турбуленции в Германия, продължаващи вече 4 месеца, икономиката на страната продължава да се справя отлично, да бъде мотор на растежа в еврозоната. Германският търговски излишък е на безпрецедентни в историята нива. Това, което се случи в политически план обаче - „разделението на картите“ между християндемократите на Меркел и социалдемократите на Мартин Шулц бе брутално и ще има огромен ефект.

Това коментира във „В развитие“ с Вероника Денизова ководещият на шоуто за икономика и финанси Boom&Bust Кузман Илиев.

По думите на Илиев новият-стар формат на широка коалиция поставя на власт именно партиите, изгубили най-много от гледна точка спад на доверие и отлив на избиратели. А конкретната партия, изгубила най-много – СДПГ, пък получава най-ключовите министерства, в това число и финансовото.

„Меркел се пречупи под натиска на социалдемократите и всички дадени в предизборната кампания десни от икономическа гледна точка обещания отидоха в забвение и бяха изтрити от коалиционното споразумение.“

В постигнатото споразумение не присъстват базисни обещания като намаляване на корпоративния данък (апропо, в момента Германия е страната член на ОИСР с най-голяма ставка за бизнеса – 30-33%), като дори се планират мерки в обратна насока – солидно увеличение на осигуровките за бизнеса, отчете анализаторът.

Предвидени са и милиарди за различни социални пера, в което няма нищо лошо, но все пак тези пари трябва да бъдат взети отнякъде – т.е. от бизнеса. С оглед на плановете на бъдещото правителство огромните излишъци, натрупани по времето на Волфганг Шойбле, буквално ще бъдат „профукани“ за рекордно кратък период от време, добави той. 

Друга доста притеснителна тенденция, изтъкна събеседникът в предаването, е прекаленото „олевяване“ на социалдемократите.

„Разбира се, нормално е те да бъдат леви, но управленските кръгове на партията стават все по-популярни виждания, противопоставящи се дори на пазарната икономика като цяло, противопоставящи се на това, което направи Германия лидер в Европа и модел за подражание в глобален план“, коментира Илиев

Какво можем да очакваме в икономически аспект от бъдещите управляващи в Берлин?

 

Последни новини
Още от В развитие