В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Как България да се справи с проблема изтичане на мозъци

Д-р Стивън Съливън във В развитие, 16.02.2018

Предизвикателство за българската икономика е да намери начин да прилага всички умения на своето население по най-добрия начин тук, в България. Това каза д-р Стивън Съливън, президент на Американския университет в България, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Светозар Димитров.

"Част от проблемите на трудовия пазар и липсата на кадри в България е свързан с членството на страната в ЕС. Това дава възможност на младите българи да прилагат своите знания и умения навсякъде по света и за онези от тях, които са добре подготвени, това е една голяма възможност. Често техните умения са по-добре оценени в чужбина, отколкото в България". 

Завръщането на българите, които живеят и работят в чужбина, в родината им, е дългосрочен проблем, пред който е изправена всяка една развиваща се държава, каза гостът. "Младите имат възможност да печелят и да развиват бизнес в чужбина. Това, което може да ги привлече е възможността за растеж и възможността да го правят в България. Проблемите пред икономиката са същите, които пречат на най-талантливите българи да се завърнат".

Повече вижте във видеото.

Последни новини
Още от В развитие