В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Нужна е геополитическа инвестиция за иранския транспортен коридор

Пламен Димитров, Българско геополитическо дружество, В развитие, 15.02.2018

Идеята за иранския транспортен коридор беше лансирана най-вече от Иран – около година и половина след падането на по-голяма част от санкциите срещу Иран заради ядрената му програма. Това каза Пламен Димитров от Българското геополитическо дружество в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

„Отвори се възможност Иран по някакъв начин да се впише в търговския обмен в региона“.

По думите му става въпрос за изграждане на търговски коридор, който не съществува в момента.

„От Иран на югоизток през Армения на северозапад, след това в Грузия и излизайки на грузинското черноморско пристанище Поти през Черно море може да стигне и до България“.

Той посочи, че са необходими първо сериозни инвестиции по този маршрут.

„Първоначално се е обсъждал варианта да се изгради жп линия по този маршрут. А след това е станало ясно, че поради силно планинския терен на Армения е невъзможно да се изгради жп линия по цялото трасе. И сега идеята е да се направи магистрала до Армения и след това да си движат с влак товарите от Северна Армения през Грузия до Черно море“.

Димитров обясни, все още няма детайлни проекти какво точно трябва да се направи и колко ще струва, но е абсолютно сигурно, че стойността ще бъде над 1 млрд. долара за построяването на тези неща.

„Съответно въпросът е откъде ще се вземат тези средства. Армения ги няма, Иран също не е така добре с финансите, за да финансира арменската част. Грузия пък е малка и бедна. Също така ако някой отпуска заеми, как ще се връщат тези заеми? Трябва да има някакъв много сериозен трафик по този коридор, за да се изплати от такси това, което е вложено“.

Той подчерта тук става въпрос за коридор Персийски залив-Черно море.

„Реално не мисля, че Иран може да привлече товари от други арабски държави от Персийския залив, с които той не е в добри отношения. По-скоро става въпрос за търговията между Иран и Европа“.

„Иран е сравнително голяма икономика – между 400-450 млрд. долара е БВП на страната. Но трябва да се има предвид, че огромна част от износа е суров петрол, който по никакъв начин няма да преминава през този коридор, защото ще стане по-евтино. Така че не е толкова голям трафикът на стоки между Европа и Иран, за да очакваме натовареност на коридора“, каза още Димитров.

Според него трябва да има някаква геополитическа инвестиция, която не е съвсем икономически оправдана и тя да направи възможен този коридор.

„Но аз не виждам освен Иран кой друг би се ангажирал с такава геополитическа инвестиция, защото някакви други големи играчи не са заинтересовани от този коридор. По-скоро той се вписва в борбата на различните транспортни трасета в региона“.

 

Последни новини
Още от В развитие