В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Жилищното строителство печели заради устойчивия ръст на доходите

Любомир Дацов, финансист, В развитие,14.02.2018

Залагането на стратегия над една година за финансиране на жилищно строителство и покупка на жилища е грешна стратегия поради няколко причини. Това каза финансистът Любомир Дацов в предаването „В развитие“ с водещ Светозар Димитров.

„Първо, рано или късно лихвите ще тръгнат нагоре. В момента жилищното строителство първо печели заради устойчивия ръст на доходите, особено в големите градове. И второ, защото лихвите са толкова ниски, че обикновено българите традиционно спестяват в депозити“.

По думите му депозитите пак растат, но не със същия темп, както преди.

„Всъщност има едно пренасочване на доходи от депозитите към нещо друго, което българите смятат в момента, че ще е по-доходоносно. В София наемите, особено ако имате жилище в ново строителство на ново място, носят една доста добра печалба – средно около 6-7%, което е значително над депозита, който може да получите“.

„Само че аз съм сигурен, че през следващите 2 години ще има значителни промени. Централните банки ще вземат мерки срещу т.нар прегряване на икономиките, т.е те ще започнат малко по малко да вдигат основните лихвени проценти, опитвайки се да забавят банковото кредитиране специално в тази област“, добави още Дацов.

Според него към 2020 икономиките в Западна Европа ще достигнат онова плато, при което ще има или задържане, или спад на икономическата активност.

„Така или иначе ще имаме намаляване на икономическата активност, което няма как да не се отрази точно върху потреблението на домакинствата. В края на краищата покупката на жилище е избор за такъв тип потребление“.

 


 


 

Последни новини
Още от В развитие