В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Няма голям световен фокус върху равенството

Румен Чолаков, председател на Millennium Club, В развитие, 14.02.2018

Няма достатъчно голям фокус в световното общество върху равенството. Има големи течения във философската мисъл, че неравенството е по-добро от равенството. Това е един аргумент, който винаги е бил поставян и той много силно в момента влияе върху икономическата политика и въобще върху политиката като цяло. Това коментира Румен Чолаков, председател на УС на Millennium Club, в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

"Хората много се фокусират върху БВП, но всъщност много малко публично внимание се отделя на това какъв е индексът на Парето, каква е дупката между най-богатите и най-бедните в една държава".

Според него този проблем само може да нараства с автоматизацията и развитието на технологиите.

„Колкото по-малко внимание обръщаме на това, толкова повече ще расте този проблем за в бъдеще. Неизменно икономическите обстоятелства, липсата на възможности и като цяло отчаянието са факторите, които в исторически контекст водят обикновено до революции“.

По думите му ако има много силни икономически предпоставки и много силни икономически проблеми, то е неизбежно да има сериозни политически проблеми в нашия живот.

„В България нямаме сериозен икономически дебат за това какво трябва да бъде развитието на страната, какво значи лява и дясна политика, какво е по-голяма свобода на пазара, качество на управление, качество на правосъдие, което да създаде по-добра среда за свободен пазар. Това отвлича вниманието и не позволява развитието нито на дясна, нито на лява идеология в България".

Чолаков смята, че в момента в България няма идеологически дебат.

„Когато има много ниско доверие в правосъдието и правораздаването, голям капитал в държавата води до големи лостове за влияние и до корупция. Ако няма защити в двата елемента на правосъдието – наказателен и граждански, ако имаш пълната свобода да правиш каквото си искаш без никакви препятствия, това е една по-скоро дива анархия, отколкото свободен пазар и капитализъм“.

 

Последни новини
Още от В развитие