В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Икономически последици от минималната работна заплата

Владимир Сиркаров във В развитие, 14.02.2018

Минималната работна заплата присъства като тема изключително често в обществените дискусии. Виждаме и за голямо съжаление сериозно политическо обвързване с темата, яхва се много съществено и здраво от редица партии. Възприемането й като доста социална мярка е основата за съществуването на минималната работна заплата, както и за непрекъснатото искане за нейното увеличение. Това каза пазарният анализатор Владимир Сиркаров в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Вероника Денизова. 

"Тезата на защитните на увеличаването на минималната работна заплата е, че тя осигурява един минимум, необходим на един човек, за да живее. Друг е въпросът дали тези 510 лева могат да гарантират този минимум, защото имаме сериозен регионален дисбаланс в България". 

Този социален контекст е изключително лесно манипулируем от политиците, а тези, които казват, че минималната работна заплата се отразява негативно на икономиката се обявяват за неморални, а тяхната визия се рисува гротескно в общественото пространство - че защитават алчния капитал, който по всякакъв начин се опитва да използва и да манипулира трудовия пазар в своя полза. По тази причина темата е сложена на едно от първите места, когато става въпрос за икономическа политика, отбеляза Сиркаров. 

Какви са вредите за икономиката от минималната работна заплата? Могат ли те да бъдат туширани, ако не може да се премахне? Възможно ли е минималната работна заплата да бъде изчислена справедливо?

 

Последни новини
Още от В развитие