В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Финансирането става все повече компютърна дейност

Виктор Андонов във В развитие, 14.02.2018

Вярваме, че тази година ще настъпят множество положителни промени в сферата на изкуствения интелект, като навлизането му в сферата на финансовите услуги най-много ще подобри сферата демократизация на този тип услуги. Това каза Виктор Андонов, ръководител на развойния център на DataArt, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Вероника Денизова. Гостът коментира изводите от прогнозния доклад на международната консултантска компания DataArt за 2018, в който се посочва, че изкуственият интелект, блокчейн технологиите и виртуалната реалност ще са в основата на промените за бизнеса и виртуалното изживяване на потребителите.

"Много години различните типове инвеститори имаха различни права и нива на обслужване от страна на финансовите организации. Стандартът бе, че инвеститори над 100 хил. долара не трябваше да чакат с часове понякога на телефонната линия, за да бъдат обслужвани".

Когато изкуственият интелект навлезе, много от тези препоръки, инвестиционни решения, създаване на пакети от акции, може да бъде правено автоматично, на базата на вече съществуващи препоръки от финансови анализатори, както  на базата на анализ на поведението на инвеститорите, което може да бъде получено с алгоритмите на изкуствения интелект, на анализа на неструктурирани данни и дълбокия анализ на финансови статии, каза гостът. "Така дори и начинаещи инвеститори ще могат успешно да планират финансовото си бъдеще". 

"Финансирането става все повече компютърна дейност. Успешна банка, която извършва бизнеса си предимно в офиси и по телефон, е история от преди 20 години. В момента критериите са драстично по-високи. Потребителите искат бързи, елегантни, лесни за употреба цифрови платформи с висока сигурност и най-вече такива, които са на всички платформи".

Има транзакции, които започват на уеб-портал, но след това са потвърдени на мобилно устройство, поясни Андонов. 

Каква е ролята на блокчейн технологията за бъдещето на финансовия сектор? 

 

Последни новини
Още от В развитие