В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Ролята на психологията в сривовете на финансовите пазари

Велко Каменов, финансов анализатор, В развитие, 13.02.2018

Психологическите фактори несъмнено влияят на пазарите. Любопитното е, че не само по време на последните сривове те са изиграли своята роля, а и до голяма степен по време на натрупването на тези сериозни ръстове, изобщо по време на развитието на индексите. Това каза финансовият анализатор Велко Каменов в предаването „В развитие“ с водещ Светозар Димитров.

Той посочи, че за основни индекси като Dow Jones това са били едни от най-тежките дни.

„Доста психологически фактори се бяха натрупали в рамките на стойностите на тези индекси в целия този период от края на световната криза до това, на което станахме свидетели в крайна сметка през миналата седмица“.

По думите му на първо място сред тези фактори е страхът от пропускане на възможност за влизане в даден пазар.

„Оказва се, че съжалението е един от основните психологически бичове за хората. Те започват да го осъзнават и се опитват по всякакъв начин да се предпазят от това“.

Каменов обясни, че този фактор се проявява в това, че хора, които дори донякъде не са сигурни в стойността на активите и изобщо в това защо правят дадена инвестиция, влизат на пазара, искайки да не останат назад, да спечелят от ръстовете, на които стават свидетели.

„Особено ясно това се видя в сферата на криптовалутите, където хора от всякакви сфери на дейност, с всякакви възможности искаха да влязат на пазарите. Тези хора обаче трудно издържат психологически на едни негативни тенденции или на по-забавени ръстове, на каквито неминуемо в определен момент ставаме свидетели. Когато едни горещи пари /hot money/ се насочват към подобни инвестиции, после много лесно излизат, когато нещата не се развият по правилен начин“.

Каква е ролята на математическите модели в икономиката и обществата в бъдеще?

 

 

Последни новини
Още от В развитие