В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Война и мир или за икономическата цена на политиката на ястреба

Владимир Сиркаров във В развитие, 12.02.2018

Към днешната дата в редица региони по света се водят военни действия, а тезата, че войната дори може да носи определени ползи, е застъпена сред мнозина. Именно затова е важно да да се види какво дава мирът и съответно войната през призмата на икономиката.

Това каза във „В развитие“ с водещ Вероника Денизова пазарният анализатор и журналист Владимир Сиркаров.

Мнозина казват, че без войни човечеството не би било толкова технологически развит, като например без Втората световна война не би се стигнало до огромния технологически прогрес в сфери като ядрената енергетика, машиностроенето и т.н.

Според Сиркаров обаче мирът носи несравнимо повече предимства в от икономическа гледна точка както в краткосрочен, така и в дългосрочен план.

В подкрепа на думите си пазарният анализатор приведе тезата на видния икономист и философ Лудвиг фон Мизес. Тази теза, смята той, безспорно сочи огромни позитив от мира, прекаран през призмата на ползите, произтичащи от разпределението на труда във времената, в които не се води война. Тогава, взимайки предвид тясната специализация на трудещите се, съвкупният продукт на икономиката е значително по-голям.

Тезата на Мизес, посочи Сиркаров, цели да убеди в правотата на аргументите си дори и привържениците на интервенционистката политика. Един от многото примери за това е дори военно-промишления комплекс, който може да печели много повече в обстановка на мир и свободна глобална търговия.

„Политиците следва да разберат, дори поглеждайки и извън морала, извън цената на човешкия живот, който е основното тук, че икономическите ползи от мира са несравнимо по-високи“, посочи гостът в студиото.

Последни новини
Още от В развитие