В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Централните банки нямат полезен ход при евентуална нова рецесия

Владимир Сиркаров във В развитие, 09.02.2018

В последно време виждаме една почти обща тенденция сред големите централни банки за повишаване на лихвите и постепенно оттегляне от политиките на количествени улеснения.

Това посочи в ефира на „В развитие“ с Делян Петришки ководещият на шоуто за икономика и финанси Boom&Bust Владимир Сиркаров.

„Централната банка на Австралия запази основаната си лихва на 1,5%, тази на Канада повиши показателя на 1,25%, Фед запази лихвата на 1,5%, Bank of England също остави показателя непроменен на нива от 0,5%, но даде сигнали за последващи възходящи индексации. Японската централна банка запази основният лихвен процент на отрицателни нива -0,1%, но и там се прокарват сигнали, че може да има раздвижване нагоре“

„Само Европейската централна банка остава встрани от повсеместните тенденции. Регулаторът намали наполовина количествените улеснения на месечна база, като сложи и краен срок на програмата – септември 2018. Има сигнали, че е много вероятно програмата обаче да продължи и след септември поради това, че инфлацията е на много по-ниски нива от таргетираните“, добави Сиркаров.

„Може да очакваме, че политиката на количествени улеснения ще остане широко приета, като очевидно именно ЕЦБ ще бъде институцията, която ще залага на нея още най-дълго време“, посочи гостът в студиото. 

Именно тук се поражда големият въпрос – какви действия биха могли да предприемат централните банки в текущата ситуация на ултраниски лихви, ако се разрази нова рецесия?

Повече вижте във видеото.


 

Последни новини
Още от В развитие