В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Как да инвестираме парите си, неутрализирайки резките промени на пазарите

Владимир Сиркаров във В развитие, 08.02.2018

Значителният спад на пазарите, започнал от САЩ след негативните сесии от петък и понеделник, оказа влияние не само върху борсите зад Океана, а и върху тези в Азия и Европа, като в момента е тема номер едно в глобален план. Респективно веднага започнаха спекулациите дали този спад ще продължи дори и с оглед своеобразната „глътка въздух“ след пазарната сесия във вторник.

Това коментира пред Делян Петришки във „В развитие“ пазарният анализатор и журналист от Bloomberg TV Bulgaria и Bulgaria ON AIR Владимир Сиркаров.

Индексът, измерващ волатилността – VIX, за първи път премина летвата от 50 процентни пункта, което се случва за първи път в историята, като това е повече дори и от деня на фалита на Lehman Brothers, който бе катализатор за разразилата се световна рецесия, добави гостът в студиото.

Според крупните инвеститори спадът не бива да ни притеснява и рекордните нива на VIX не са проблем, като те призовават да се запази спокойствие. Според други обаче, като например финансистите Морейра и Мюр, волатилността е ключов фактор. Те представят една интересна и по-различна стратегия за инвестиции в дългосрочен план.

Тя е следната – движеща сила, бенчмарк, следва да е волатилността – когато тя се повишава, то инвеститорите следва да изтеглят част от средствата си от пазара, да изчакат волатилността да спадне, а когато това стане, да влязат обратно.

Подобна стратегия, посочи Сиркаров, е дългосрочна и не е подходяща за по-агресивните инвеститори, търсещи риска. Тя може да доведе до пропуснати ползи в краткосрочен план, но в голям времеви хоризонт е подходяща като средство за устойчиво увеличаване на капитала.

Какви емпирични примери биват приведени в подкрепа на посочената стратегия?

Последни новини
Още от В развитие