В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

България намери мястото си в една от ключовите политики на ЕС

Бисер Банчев , Институт по балканистика към БАН, В развитие, 08.02.2018

България не може да бъде голям играч в ключови политики на ЕС като селскостопанската, като тази за бъдещето на Съюза след Brexit, дори и в Средиземноморската такава. Но в момента страната ни има възможност да се впише адекватно в едно от приоритетните пера на европейската политика – тази за Западните Балкани. И ние го направихме, може би малко случайно, но това вече е факт.

Това коментира пред Делян Петришки във „В развитие“ Бисер Банчев от Института по балканистика към БАН.

„Интересът на Брюксел към Балканите винаги е бил свързан с някаква криза. Този път нетрадиционното е, че кризата не е вътрешна, а предизвикана от външни фактори – кризата в Украйна, тази в Близкия Изток, довела до бежанската криза. Именно това показа на Европа, че Балканите са врата, периферия, ако щете, която е уязвима и като всяка врата следва да бъде укрепвана“, посочи още Банчев.

Според госта в студиото обаче страната ни не е била подготвена особено силно по балканската тема преди европредседателството ни.

„Това не бе предизвикано от немарливост, а от това, че през последните 10-15 години фокусът ни бе насочен към Брюксел, към приобщаването ни към ЕС. Голямото откритие на миналата година бе, че имаме съседи“

 

Последни новини
Още от В развитие