В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

България е в средата на класацията за икономическа свобода и върви нагоре

Джеймс Робъртс, експерт по върховенство на закона и парична свобода във фондация Heritage, В развитие, 08.02.2018

България се намира някъде в средата на класацията на страните по признака „икономическа свобода“. През последните 5 години показателите повсеместно се покачват, като тенденцията за България също е положителна.

Това посочи в ефира на „В развитие“ с Делян Петришки Джеймс Робъртс, експерт по върховенство на закона и парична свобода във фондация Heritage.

„В момента нивото на показателя за България е на най-високите си нива, откакто съществува класацията. Подобрението се дължи донякъде на положителното влияние, дошло от членството на страната в ЕС и от усилията на правителството“

В някои части на света, най-вече в региона на Източна Европа си личи влиянието от комунистическото управление, като преходът към пазарна икономика е много дълъг. Някои от страните в региона направиха дълбоки реформи, като Естония например промени цялата си правна система. Много добре се развива и Полша. Като цяло погледната обаче ЕС съвкупно се представя доста по-добре по отношение на икономическата свобода от огромното болшинство държави по света, отчете експертът.

Особен акцент бе поставен и върху текущата икономическа политика на Съединените щати по време на президентството на Доналд Тръмп. Заплаха ли са политиките на Вашингтон за икономическата свобода?

Последни новини
Още от В развитие