В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Не трябва да се занижават критериите при отпускане на кредити

Иван Стойков, Моите пари, В развитие, 07.08.2018

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

През последната една година кредитирането показва добри темпове на растеж. Размерът на новоотпуснатите кредити за домакинства като темп е почти двойно по-висок, отколкото през 2016. Това каза Иван Стойков от MoitePari.bg в ефира на предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

„При фирмите е малко по-различно - при тях се наблюдава малко по-слаб темп. Но все пак 25% за една година е достатъчно добър темп на новоотпуснатите кредити“.

По думите му намалява и делът на необслужваните кредити – вече са около 10%.

„Това отчасти се дължи на по-добрите портфейли на банките, а от друга страна на нетното нарастване на кредитната база. Като съотношение едното изпреварва малко другото и затова имаме този размер на необслужвани кредити, който в случая е намаляващ спрямо миналата година“.

Според него предупреждението на управителя на БНБ Димитър Радев към банките за по-внимателно кредитиране е положително и необходимо в такъв период.

„За да не изпадне банковата ни система в ситуация, подобна на тази през 2008 и годините преди това, когато ръстовете бяха значително по-високи от това, което наблюдаваме в момента“.

Стойков разглежда това предупреждение по-скоро като съвет, който цели да предотврати последствия като занижени критерии при отпускане на кредити и допускане на некачествени кредитополучатели до лесно финансиране.

„Това в следващ етап може да повиши риска от нарастване на необслужвани кредити, които в момента вече са на доста добро ниво“.

Повече вижте във видеото. 

Последни новини
Още от В развитие