В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Има ли асиметрии в преговорния процес за Brexit

Стоян Сталев във В развитие, 07.02.2018

Често съм казвал, че преговорите за Brexit не трябва да се водят с чувството, че Великобритания е виновна и трябва по някакъв начин да бъде наказвана за последиците от излизането от ЕС и за това, че се стига до Brexit. Трябва да има равноправно отношение между двете страни и да има чувство за мярка. Това каза Стоян Сталев, бивш външен министър, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Делян Петришки. Гостът коментира развитието на Brexit и позициите на премиера Тереза Мей във Великобритания.

 "Хубаво е, че вече имаме времева рамка и е ясно, че Великобритания ще напусне Европейския съюз в края на март 2019 и че ще се уговори един преходен период до края на 2020 година, за да се смекчи напускането и евентуалните негативни последици за Великобритания. Това е един успех".

Разбира се, има още много открити въпроси, уточни гостът. "Тази седмица ще започнат и разговорите по подробностите на този преходен период, но още сега се очертават някои трудности и особености".

"Първо - статутът на всички европейски граждани, искащи да пребивават във Великобритания, които влизат след края на март 2019, през преходния период, трябва ли да се третират при същите условия и ще могат да останат да работят и да пребивават трайно. Все пак има известно значение фактът, че те влизат, след като  Великобритания формално е излязла и е основателно да има по-специален режим". 

Другият въпрос е доколко новоприетите директиви в преходния период трябва да бъдат задължителни за Великобритания, след като тя няма да има глас при приемането им, добави Сталев. "Трябва да се види дали това е справедливо". 

Какви са останалите въпросителни, които стоят на дневен ред около Brexit? Има ли асиметрии в преговорния процес? 

Вижте повече във видето.

Последни новини
Още от В развитие