В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Какво е политическото бъдеще на Меркел и Шулц

Александър Андреев, гл. редактор на Deutsche Welle България, В развитие, 06.01.2018

Очаква се, че коалиционното споразумение от 160 страници ще бъде одобрено тази вечер или през нощта, а ще го подпишат утре сутринта. Лидерът на социалдемократите Мартин Шулц е оптимист, че преговорите ще приключат днес. А Ангела Меркел каза, че и двете страни трябва да направят болезнени компромиси. Това посочи Александър Андреев, главен редактор на Deutsche Welle България, в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

„Както е известно, социалдемократите настояват за отстъпки по двете теми, които са обявили са особено важни. Първото им изискване е да се реформира сегашната система на здравните каси, Другият спорен въпрос е свързан със срочните трудови договори“.

По думите му социалдемократите искат да ограничат възможността на работодателите да налагат срочни договори, освен ако за това няма конкретна причина, свързана с естеството на работата.

„Иначе изглежда, че всичко се върти около това как да бъдат разпределени 46 милиарди евро, които се очакват като плюс в държавната хазна през мандата на бъдещото правителство“.

Андреев добави, че голяма част от тези пари явно ще отидат в полза на германците с по-ниски доходи.

„Ще бъдат увеличени детските надбавки, два милиарда евро ще се изхарчат за разширяване на системата от целодневни училища, ще бъдат намалени някои данъци и отчисления, ще има повече пари за пенсионерите и за полицията. По-бърз интернет и по-стабилна защита на наемателите – това се още две от целите на бъдещето правителство. А в областта на европейската политика заедно с Франция ще се върви към реформа в еврозоната и към преодоляване на сегашните европейски кризи“.

И Меркел, и Шулц поемат огромен риск с новото издание на широката коалиция, каза още главният редактор на Deutsche Welle България.

„В техните собствени партии има вече сериозна съпротива срещу лидерите и аз очаквам, че Шулц няма да се задържи дълго като председател. А Ангела Меркел може би ще изкара само половин мандат“.

 

 

 

Последни новини
Още от В развитие