В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Расте, не старее, но дали ще позеленее – разговор за софийския въздух

Йоана Христова, зам.-кмет с ресор „Зелена система, екология и земеползване”, В развитие, 02.02.2018

Расте, не старее, но и не зеленее. Или поне не много. Така, перефразирайки девиза на София, може да се опише текущото състояние на столичния град, поне през призмата на общественото мнение. По традиция и през този зимен сезон обществото, медиите и политиците се върнаха към редовната тема - замърсяването на въздуха.

За първи път и видяхме и по-съществени действия от страна на Столична община – въвеждането на т.нар. „зелен билет“ на стойност 1 лев, който важи за всички линии на градския транспорт в рамките на деня. Лансирана бе и друга мярка – възможност за забрана на паркирането в центъра на града в дните, през които се наблюдава високи нива на замърсяване с фини прахови частици.

Повече по отношение на тези и други мерки, лансирани от общината, говори редакторът Bloomberg TV Bulgaria Иван Гергов със заместник-кмета с ресор „Зелена система, екология и земеползване” Йоана Христова. Предаването е „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

Въвеждането на „зелен билет“ има две цели – да ограничи нивата на вредни емисии от собствените ни автомобили в дните с пиково замърсяване. В този смисъл с 12 хил. души повече са слезли от колите си, за да ползват градския транспорт", посочи Хрисова. 

От друга страна, мярката цели да формира собственото съзнание на гражданите по отношение на атмосферния въздух.

Общината ще въведе сумарно над 100 мерки за справяне с проблема, като зеления билет е само една от тях.

Лансира се и друга мярка за въвеждане на стикери за превозните средства, които да указват степента на замърсяване, която предстои да се реализира. Тези средства, които замърсяват най-много, по субективна преценка би могло да не бъдат допускани до градския център.

Общината също така си запазва правото при нужда да закрива временно синята и зелената зона, както дори и определени сектори от центъра.

В разговора бе засегната и темата за друг от основните източници на замърсяване – битовото отопление? Какво ще предприеме Столична община за справяне с проблема?

 

Последни новини
Още от В развитие