В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Акцизната политика при тютюневите изделия трябва да е предвидима

Петър Ганев, ИПИ , В развитие, 02.02.2018

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Много хора си представят под контрабанда незаконно внесени изделия отвън, но това не е точно така. Това каза Петър Ганев от Института за пазарна икономика (ИПИ) в ефира на предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

„Всъщност много голяма част от незаконния пазар – 1/3 от пазара е с кутии цигари, които уж са duty free, т.е те не плащат акциз нито тук, нито там. Спорно е и от кой пазар идват – дали от българския или не. Но те в крайна сметка минават и се разпространяват под една или друга форма незаконно“.

По думите му другата 1/3 от пазара са illicit white цигарите.

„Това са брандове, които не са легални. Те са произведени, за да бъдат незаконни. Спорно е дали са отвън или отвътре, но най-вероятно голяма част от тези брандове се правят и в България“.

Според Ганев страната ни е рискова, защото в нея има суровина и фабрики. Съответно е неизбежно това да съществува като риск.

„В някаква степен е добра новина, че при всички тези рискови фактори, имаме спад на незаконната търговия, която по последни данни е около 7%. Това означава, че успява до някаква степен да контролираме тези негативни фактори, въпреки че те все още носят щети“.

„Единият от ефектите на покачването на акциза на цигарите е това, че голяма част от хората преминаха към тютюна за свиване, тъй като е по-евтин. ¾ от пазара на този тютюн за свиване е нелегален“, каза още Ганев.

„Когато провеждаш акцизна политика, тя трябва да е максимално предвидима, т.е ако ще вдигаш акцизите, да кажеш с какви стъпки, как и кога, и тези стъпки да са постепенни“.

 

 

 

Последни новини
Още от В развитие