В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Как директивата за платежни услуги ще промени банковия сектор

Димитър Попов, старши мениджър консултантски услуги в Делойт, В развитие, 31.01.2018

Директивата за платежните услуги цели иновативност на пазара, като предоставя възможност за навлизане на нови участници в него. Тя е насочена и към подобряване на защитата на потребителите. Това каза Димитър Попов, старши мениджър консултантски услуги в Делойт, в ефира на предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

„Самото ѝ наименование, PSD2, ни води към мисълта, че има и предишна такава - PSD1. Тази нова версия надгражда предната, като фокусът е много повече върху потребителите, тяхната сигурност и прозрачност по отношение на разходите, които те имат“.

По думите му директивата ще афектира банки, финансови институции, финтех компании, платежни оператори.

„Много малко участници на пазара ще останат неафектирани от въвеждането на директивата. В България тя важи от 13 януари тази година, като за момента единствените неясноти остават по отношение на техническите стандарти и параметри, по които тя ще бъде въведена“.

Според него преходът към пълното въвеждане на PSD2 зависи от диапазона време, който е нужен за тези технически стандарти или параметри да бъдат изчистени и да бъдат въведени като узаконени мерки.

„Една дата, която се върти в пространството, е средата на следващата година“.

Попов посочи, че новите играчи, които ще навлязат на пазара са два вида: PISP – доставчици на услуги за извършване на плащания и AISP – участници, които ще бъдат доставчици за услуги за проверяване и разглеждане на сметки.

„Като такива те променят пазара в сегашния му вид, но също подлежат на лицензиране“, допълни старши мениджърът. 

„Навлизането на третия вид страни, на нови доставчици е само по себе си революционно. С навлизането на т.нар. нови доставчици ще могат да се извършват плащания и даден потребител ще може да наблюдава своите сметки в различни банкови институции в рамките на един портал в интернет“.

 

 

 

 

 

 

 

Последни новини
Още от В развитие