В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Българско приложение за безконтактни плащания със смартфон

Константин Джелебов и Мартин Куванджуев във В развитие, 31.01.2018

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Да носиш множество карти е изключително неудобно в XXI век. Затова решихме да направим приложение, което да реши този проблем основно. Това каза Константин Джелебов от Phyre JSC (Файър АД) в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Йордан Кирилов. Phyre JSC стартира бета-тест версия на мобилно приложение за безконтактно плащане през смартфон. 

 "Започнахме с карти за лоялност, които бяха най-лесни за дигитализиране. Но идеята ни винаги е била да добавим и банкови карти, като искахме за приложението да няма значение коя точно банка издава картата. Вече успяхме да го направим и сме много горди с това", каза Джелебов. 

"Визията ни е да служим като мост между търговците, потребителите и институции, които предлагат кредити и застраховки, като идеята ни е чрез нашето приложение те да промотират своите продукти и услуги", допълни гостът.

На въпроса дали безконтактното плащане със смартфон е по-рисковано и несигурно от плащането с банкови карти програмистът във Phyre JSC Мартин Куванджуев заяви:

"Не, това не е така. Ние сме сертифицирани да извършваме всички плащания по най-строгите правила, при което не запазваме никакви данни за самата карта на смартустройствата на потребителите. Когато се разплатите и въведете своя ПИН ние използваме отдалечен, изключително сигурен сървър, който извършва всички операции". 

Как приложението предпазва потребителите от най-големия риск за всички апликации - неоторизиран достъп? Какво ще струва на потребителите използването на приложението? Как се финансира стартъпът?

Повече вижте във видеото.

Последни новини
Още от В развитие