В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Какви изненади ни готви Доналд Тръмп?

Петър Чолаков във В развитие, 30.01.2018

Снимка: Bloomberg Снимка: Bloomberg

Надявам се да не се стигне до търговска война между тези два икономически гиганта - ЕС и САЩ. Това каза политологът Петър Чолаков в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Вероника Денизова. 

"Тонът на Тръмп спрямо ЕС е остър, но не се казва нищо конкретно. Тук вече можем само да гадаем, но определено има втвърдяване на тона. Надявам се да не се стигне до търговска война между ЕС и САЩ, но стилът на Доналд Тръмп е доста безкомпромисен. Това е, което видяхме през изминалата година". 

Доналд Тръмп е много последователен, подчерта гостът. "Това важи по отношение на Парижкото споразумение за климата, по отношение на Тихоокеанското споразумение, по отношение на Обамакеър, на емиграцията. Доста последователно прокарва своите позиции. Възможно е да се стигне до още по-силно втвърдяване на тона с ЕС". 

"Политиката, която Тръмп води, много сериозно разделя американското общество, и по отношение на политиката, свързана с насърчаването на местните производители, насърчаване на американските компании. Но същевременно ще срещне критика във връзка с правата, защото и при последното си интервю за Пиърс Моргън (в ефира на британската телевизия ITV) той открито заяви, че не е феминист и това със сигурност силно ще резонира в САЩ". 

Има много заявки, които бяха направени до момента в мандата на президента на САЩ Доналд Тръмп и по които той ще продължи да работи и през следващата година, добави събеседникът. "Една от големите му заявки е, че 1 трлн. долара ще отидат за американската инфраструктура - изграждане на пътища, мостове и т.н.".

По отношение на данъчната политика, която също е много важен акцент от политическата програма на Тръмп, тя е базирана на принципа на протекционизма, нещо върху което набляга от самото начало - намаляване на данъците за корпорациите от 35 на 20%, което е много значително намаление, каза още Чолаков. "Анализаторите са на мнение, че при населението с най-ниски доходи няма да има никакъв ефект, но спорът е за средната класа - дали ще се отрази върху нея".

"Разбира се, голямата тема, като оставим икономиката, пазара на труда и протекционистичната политика, са отношенията между САЩ и ЕС, отношенията между САЩ и Русия. Това са много любопитни теми и да видим дали ще бъдат засегнати днес в речта на Тръмп". 

Какви изненади можем да очакваме от политиката на Тръмп през 2018?

Повече вижте във видеото.

Последни новини
Още от В развитие