В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Новата седмица - разнообразна на макроданни

Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, В развитие, 29.01.2018

Вяло бе гласуван вотът на недоверие към правителството, като той бе отхвърлен. Вълненията около Истанбулската конвенция доведоха до решение на управляващите да отложат гласуването на конвенцията, като ще бъдат инициирани дебати и кръгли маси и ще се потърси мнението и на Българската православна църква. Това каза главният редактор на Investor.bg Бойчо Попов в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Вероника Денизова.

Интересни данни видяхме от БНБ, допълни събеседникът. "Любопитен нюанс, например, е, че средната лихва по депозитите на домакинствата расте, а по депозитите на бизнеса - намалява. Това сочи статистиката за декември". 

Друго, което направи впечатление според Попов, е, че в изявлението си Димитър Радев, гуверньорът на БНБ, за пореден път каза, че ще станем свидетели на нова консолидация в банковия сектор. 

Макроикономическите данни, които БНБ огласи, ще подпомогнат кандидатурата ни в еврозоната, допълни главният редактор на Investor.bg. По думите му благодарение на съотношението между дълга спрямо БВП през третото тримесечие на 2017 година България запазва водещата си, трета позиция, по този показател в Европа. 

Очаква се новата седмица да е разнообразна на макроданни от различни краища на света, като инвеститорите ще проследят и обявяването на актуалните лихвени проценти от страна на Фед.

Американският президент Доналд Тръмп ще произнесе първата си реч "За състоянието на съюза". Очаква се президентът да засегне и идеята за възстановяване на инфраструктурата на страната. Речта е важна, защото в нея Тръмп ще очертае бъдещите си управленски планове.  

В сряда късно вечерта българско време Федералният резерв ще обяви решението си относно лихвените проценти в САЩ, като не се очакват промени в досегашната политика. Въпреки това Фед може да заеме малко по-агресивна позиция и да анонсира вдигане на лихвите през март. 

Гоним ли българските туристи за сметка на чуждестранните? Какво се случва с германските преговори за нов кабинет? Какви са останалите важни събития, които предстоят през идната седмица?

Повече вижте във видеото.

 

Последни новини
Още от В развитие