В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Рисковете пред икономиката - глобална и българска

Милена Виденова във В развитие, 26.01.2018

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Три са предизвикателствата, въпреки че развитието е по-скоро в положителен аспект, както за света, така и за България. Това каза Милена Виденова, управител на Кофас България, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Делян Петришки.  

Три са нещата, на които мениджъри, инвеститори и финансисти трябва да обръщат внимание. Едното е по отношение на натиска върху предлагането, каза Виденова. "Оказва се, че ние, както бяхме в криза, рецесия, кратки цикли, изведнъж сме в началото на възходящ цикъл, където определено, във втората половина на годината още по-силно ще се усети - има прегряване на пазара на труда, както във Франция и други страни в Западна Европа, така и в Източна Европа и България не прави изключение от тази тенденция. По-скоро сме синхронизирани и нямаме лаг на времето". 

Другото голямо предизвикателство е банковата стабилност, добави Виденова. "В Глобален мащаб най-голямото предизвикателство е пред Китай. Въпреки че имаше няколко сътресения, преструктуриране, взети мерки, малките банки все още имат много скелети в гардероба. Това предизвикателство стои и пред България. Нашият финансов министър заяви, че искаме да подадем документи за влизане в "чакалнята" на еврозоната. За това е особено важна надеждността на банковия надзор и изпълняването на предписанията на стрестестовете от конкретни институции и банки".  

По думите на събеседничката третото предизвикателство е свързано с политическата нестабилност или стабилност около изборите, каза още събеседничката. "Те винаги могат да поднесат изненади и да дадат тон в корпоративното развитие. Има няколко държави, където има и избори - Ливан, Русия, Бразилия - все големи пазари. В България имаме поредната крехка коалиция, която се надяваме да продължи да работи дълго време, защото бизнесът иска предвидимост, но не трябва да забравяме, че тя е направена с цената на някои компромиси - касаещи, както макропоказатели, така и социални политики".

Повече вижте във видеото.

Последни новини
Още от В развитие