В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Медиите са институцията, която се ползва с най-малко доверие

Илияна Александрова, управител на AMI Communications Bulgaria, В развитие, 26.01.2018

Edelman Trust Barometer очертава нивото на доверие към четири институции – правителство, бизнес, медии и НПО. На практика няма промяна в показателите при три от институциите, единствено има известно увеличение на доверието в правителството.Това каза Илияна Александрова, управител на AMI Communications Bulgaria, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова. 

"Това, което трябва да имаме предвид е, че миналата година беше отчетен срив в доверието и в четирите институции и за първи път тогава в историята на проучването две трети от държавите попаднаха в групата, където преобладава недоверие към институциите".

По думите ѝ данните от тази година на практика показват, че няма възстановяване на вече загубено доверие.

"В момента отново 20 от държавите в проучването попадат в групата на държавите, където преобладават недоверие към институциите".

Александрова очерта и някои по-важни изводи от проучването:

"Медиите в момента са институцията, която се ползва с най-малко доверие. Фалшивите новини се припознават като проблем във всички държави, включени в проучването. Съответно расте доверието в експертите и авторитетите. Очертава се търсене на качествена и обективна информация".

Тя допълни още, че има очаквания бизнесът да има активна роля и да бъде двигател на промени.

"И четирите институции трябва да работят активно за решаване на проблема с дезинформацията".

Александрова обясни, че България не е част от проучването, но като цяло глобалните тенденции бързо навлизат и тук.

"Част от изводите като ниско доверие към медиите и припознаването на фалшивите новини като проблем се потвърждават от данни от проучвания за България, които бяха комуникирани през последните месеци".

 

 

 

Последни новини
Още от В развитие