В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Увеличаването на цената на водата е неизбежно

Иван Иванов, председател на Българска асоциация по водите , В развитие, 25.01.2018

ВиК услугите са от социален характер и печалбата далеч не е това, което се преследва с увеличаване на цените. Това каза председателят на Българската асоциация по водите Иван Иванов в ефира на предаването „В развитие“ с водещ Йордан Кирилов.

„Протестите не са решението на проблема“.

Според него трябва да има диалог и разбиране от страна на всички заинтересовани страни – в случая всички потребители.

„Донякъде разбирам и протестите, защото може би ние, експертите, не достатъчно ясно обяснихме причините и необходимостта от тези увеличения“.

Иванов обясни, че през годините увеличенията се отлагали именно от страх да не се стига до протести.

„И дойде момент, в който увеличенията ще са малко по-големи, отколкото нормално биха приели хората. Особено на места, където до момента цените са били много ниски поради факта, че водата там е доставена по гравитачен път“.

По думите му сега се е въвела нова формула, която предвижда в една териториална област на България, която се обслужва от един ВиК оператор, цената на ВиК услугите да е една за всички.

„Там, където имаше по-ниски цени поради това, че технологично водата се доставяше по гравитачен път, скокът беше много голям“.

Иванов смята, че е правилно да се случи, но според него може би е трябвало да се случи поетапно.

„Трябваше да се обясни на хората, че всъщност те не губят от това, че ще има по-високи цени, защото в тези по-малки населени места, където цената е била по-ниска, ще може да се правят инвестиции и да се осигури продължителност на услугата, каквато всички искат да има“.

 

Последни новини
Още от В развитие