В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Излизането на Великобритания от ЕС е възможност за Турция

Зоя Димитрова, журналист, В развитие, 24.01.2018

С излизането на Великобритания от ЕС възникна една нова възможност за Турция. Това коментира журналистът Зоя Димитрова в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

„По време на посещението на Ердоган във Франция в началото на годината Макрон говори за създаването на специално партньорство, каквото евентуално ще има с Великобритания след приключването на преговорите“.

По думите ѝ привилегированото партньорство с Турция е стара френско-германска идея за Турция, която тя винаги е отхвърляла.

"Но след като възникна прецедентът с Великобритания, а и се говори че такива партньорства ще има и с Украйна, Турция вече няма да бъде изключение. Няма да бъде единствената страна с такива специални отношения. Тук може да бъде намерена вратичка за партньорство".

Журналистът припомни, че Турция е кандидат за член на ЕС от 1963 година.

„Все повече се отлага като че ли пълноправното членство на Турция в ЕС. Може би изходът е да се търсят други начини, които до голяма степен да се приближат до това членство“, допълни тя. 

„Турция търси сближаване с Европа, защото не може да бъде в лоши отношения с всички. Голяма част от европейските страни са нейни съюзници в НАТО“.

Димитрова посочи още, че интересите и на Турция, и на ЕС са общи заради геостратегическото положение на Турция.

„Турция не може да бъде пренебрегната като кордон между Европа и този толкова бурен район на Близкия Изток“.

Каква е ролята на България в отношенията между Турция и ЕС? Трябва ли Турция да бъде част от приоритетите ни за европредседателството?

Последни новини
Още от В развитие