В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Фрагментацията в световната икономика през призмата на Давос

Доц. д-р Весела Тодорова, преподавател в УНСС, В развитие, 24.01.2018

В начина, по който се излагат основните направления в Световния икономически форум в Давос се вижда едно противопоставяне. Това каза доц. д-р Весела Тодорова, преподавател по Международни финанси и търговия в УНСС, в ефира на предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

„В момента всеки трябва да еволюира. САЩ също еволюира в лицето на Тръмп. Еволюира Стара Европа, Англия видяхме какво може, надигна се и Испания. Ние тук, на Балканите също не останахме назад. Еволюцията просто е необходима. За мен Китай е образеца на поведение на философията, която отстоява, за да може наистина да постигне целта си и да стане сила номер едно в света“.

Според нея характеристика на системата, в която живеем в момента, не може да се промени без преодоляване на вътрешните страхове.

„Говорим за едно качествено успокояване, нов икономически параметър на начина, по който ще се измерва икономическият растеж“.

Доц. Тодорова смята, че е нужен нов показател, защото старите икономически показатели вече не вършат работа.

„Те показват покачване, но какво от това? Ще говорим не за БВП и продукция, а за стандарт на живот. За качествени характеристики. Освен това движеща сила няма да бъдат правителствата и централните банки, които показаха какво могат за 10 години“.

Последни новини
Още от В развитие