В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Сектор тютюнопроизводство показва признаци на стабилност

Цветан Филев, председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите 2010, В развитие, 23.01.2018

Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Сектор тютюнопроизводство у нас показва признаци на стабилност на фона на очакванията за запазване на количеството произвеждани обеми за периода 2016-2018. Това коментира председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите 2010 (НАТ 2010) Цветан Филев в ефира на "В развитие" с Вероника Денизова. 

По думите му по първоначални данни обемите на тютюнопроизводство за 2017 ще повторят тези от предходната година. "Около 16 хил. тона тютюнева суровина е реализирана на пазара", добави той. 

"В момента търговските оператори сключват договори с тютюнопроизводителите за стопанската 2018. На фона на сключените договори и заявките от тютюнопроизводителите се очаква да бъдат заложени подобни обеми на производство", отбеляза още Филев.  

Елементът на стабилност за сектора се наблюдава само в България, коментира той.  В рамките на ЕС обемът на тютюнопроизводство за периода 2010-2011 достига около 400 хил. тона, докато в момента обемите са на нива от 170 хил. тона. Тенденцията на европейско равнище е за намаляване на тютюнопроизводството, сподели председателят на НАТ 2010. 

Секторът в България се стабилизира, защото на картата на тютюнопроизводството останаха тези производители, които отглеждат качествена и конкурентоспособна на пазара суровина, коментира още той.

Последни новини
Още от В развитие