В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Реалните стъпки, които следва да се направят по пътя към еврозоната

Борис Петров, финансист, В развитие, 19.01.2018

За да стане страната ни член на еврозоната, тя трябва да направи едни много ясни стъпки .Институциите обаче нямат смелостта да разкрият какви са те поради страх, че общественото мнение ще се застъпи в полза тяхното осъществяване с оглед на това, че те могат да бъдат реализирани бързо и си струва да се направят поради непосредствения ефект от тях. Не точно това обаче е целта на политическия елит. 

Това коментира пред Делян Петришки във „В развитие“ финансистът Борис Петров.

За да успее в пътя си към еврозоната, страната ни обаче трябва да премине през редица задължителни реформи. Следва да се реформира съдебната система, да се работи по разрешаването на проблема с корупцията, посочи още той.

Следва да се работи и в посока повишаване на ефективността на институциите ни, в това число и банковия надзор, да се предприемат, ако са нужни, оздравителни мерки по отношение на определени кредитни институции.

В продължението на разговора бе засегната и основната тема – пътят на последните присъединили се към еврото страни от ЕС – Естония, Литва и Латвия, успешно приели единната европейска валута въпреки сериозните сътресения след рецесията от 2008. 

Повече можете да видите във видеото.

Последни новини
Още от В развитие