В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Отличниците на БФБ през 2017

БФБ даде традиционните си награди за принос към капиталовия ни пазар

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

На официална церемония днес (18 януари) Българска фондова борса отличи инвестиционните посредници, постигнали най-високи резултати през 2017. Карол, Елана Трейдинг и БенчМарк Финанс бяха наградени с приза за инвестиционен посредник, сключил най-много сделки на БФБ през миналата година.

С награда за инвестиционен посредник, реализирал най-висок оборот на БФБ бяха удостоени Реал Финанс, Първа Финансова брокерска къща и Евро-Финанс.

Експат Асет Мениджмънт бе отличен като емитент с най-голям принос за развитието на капиталовия пазар, а народният представител от ГЕРБ Делян Добрев получи награда за личност с най-голям принос за развитието му през изминалата година.

Сред отличените бе и Bloomberg TV Bulgaria, която получи признанието за медия с най-голям принос при популяризирането на капиталовия пазар през изминалата година.

От 1 ноември миналата година стартира търговията на БФБ с държавни ценни книжа. Какви следващи стъпки готви БФБ в тази посока?

„На 1 ноември 2017 на БФБ стартира търговията с български ДЦК. Към момента търговията се извършва на борсата, а сетълмента и приключването на сделки се извършва на Държавния депозитар за ценни книжа в БНБ. Сега подготвяме втората стъпка, която ще позволи връзката между Централния депозитар и Държавния депозитар за ценни книжа. Благодарение на нея ще може да всички да участват пълноценно в пазара на ДЦК. В момента тази стъпка е на финален етап“, коментира в интервю за Ивелина Петрова, излъчено във „В развитие“, изпълнителният директор на БФБ Васил Големански.

2017 се очерта като успешна за българския капиталов пазар на фона на по-високите обороти и завръщането на интереса на инвеститорите, коментира изпълнителният директор на Реал Финанс Веселин Моров.

Положителната тенденция за развитието на българския капиталов пазар ще се запази и през 2018, която дори може да бъде по-добра от очакваното, посочва от своя страна изпълнителният директор на Евро Финанс Красимир Киров.

В последните години наблюдаваме засилване на регулациите на капиталовите пазари. MiFID 2 e само последното продължение, с което трябва да се справят инвестиционните посредници и тази година, отбеляза изпълнителният директор на Карол Ангел Рабаджийски.

Как ще се отрази MiFID II върху българския капиталов пазар?

Повече вижте във видеото с целия репортаж.

Последни новини
Още от В развитие