В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Бъдещето на автомобилната индустрия в България

Арх. Любомир Станиславов във В развитие, 18.01.2018

Страната ни е една от интересните дестинации за производство на компоненти за автомобилната индустрия, а в обозримо бъдеще, живот и здраве, и за производство на автомобили. Това каза арх. Любомир Станиславов, изп. директор на Аутомотив Клъстер България, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Вероника Денизова. 

"Автомобилен клъстер бе основан преди пет години, когато имаше около 30 компании, занимаващи се с производство на автомобили за първоначално и последващо вграждане, а заетите бяха около 9 000 души. Това бе под 1% от БВП на страната. Днес, пет години и половина по-късно, вече говорим за между 130 и 140 компании, а поне 10 компании проучват възможностите за стъпване на нашия пазар".

Заетите днес са вече над 40 000, а процентът от БВП, който автомобилната индустрия генерира, е над 4%, а трябва да се има предвид, че говорим за период, в който има и драстично покачване на БВП, добави събеседникът.

За тези пет години ръстът на индустрията е над 5 пъти, каза още Станиславов. "Всяка година индустрията успява почти да удвои оборотите, които прави в България".

Има ли област в глобалното автомобилостроене, където България е водеща? Какви са българските иновации, които вече завладяват света? Какво вещаят вече заявените проекти в автомобилната индустрия? Какво е най-сериозното предизвикателство пред автомобилната индустрия, след като през идните години се очаква заетите в бранша да се удвоят?

Последни новини
Още от В развитие