В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Започна ли ренесанс на отношенията между България и Япония

Доц. д-р Евгений Кандиларов във В развитие, 16.01.2018

Повече от три десетилетия България не е посещавана от министър-председател на Япония. Затова визитата на Шиндзо Абе в нашата страна е от историческо значение, а акцентите бяха върху засилване на политическите и икономически контакти между двете страни. Това каза доц. д-р Евгений Кандиларов, японист, преподавател в СУ "Св. Климент Охридски", в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Йордан Кирилов.

Тази визита е част от една европейска обиколка на Шиндзо Абе, като общата рамка на това посещение е заздравяване на връзките и даване на по-голям политически и икономически тласък на Япония и на посетените държави, добави доц. Кандиларов. 

Япония поддържа традиционно добри отношения със страните от региона на Балканите още от периода на Студената война. 70-те и 80-те години на миналия век са едни от най-активните периоди за сътрудничество между България и Япония, както в икономически, така и в научно-технически план, каза гостът. Той добави, че отношенията са претърпели "известен спад в годините на прехода, най-вече в началото на новото хилядолетие", но че сега преживяват възстановяване, макар и да не достигат все още желаната висота, защото притежават много голям потенциал. 

Една от целите на посещението на Абе, според събеседника, е да получи подкрепа във връзка със сложните отношения между Япония и Северна Корея. 

Какво е нивото, традициите и признанието на българските японисти? Какво се случва с японските инвестиции в България? Кои са знаковите области, с които България е известна в Япония? 

Последни новини
Още от В развитие