В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Виртуалната реалност се използва най-много от бизнеса

Краси Николов, изп. дир. на QuarkVR, В развитие, 12.01.2018

С виртуалната реалност можем да заобиколим ограниченията на нашата реалност. Това коментира Краси Николов, изпълнителен директор на QuarkVR, в предаването „В развитие“ с водещ Йордан Кирилов.

„Технологията доста напредна през последните години. Визуалните ефекти са повече, картината е много по-детайлна. Потребителите имат възможност не просто да гледат някаква картина, а да се разхождат в някаква виртуална среда и да извършват действия“.

По думите му в голяма си част виртуалната реалност днес се използва от бизнесите.

„Виртуалната реалност позволява на хората да бъдат по-продуктивни. Например вместо да имам един монитор, мога да си сложа очилата за виртуална реалност и да имам стотици, ако искам, виртуални такива“.

Николов посочи, че много компании като IKEA и KFC провеждат тренинги на своите служители във виртуална реалност, тъй като го намират за по-ефективно.

„И не на последно място, хора, които се занимават с архитектурно-инженерни продукти, вече могат не само да разглеждат своите модели, но и да ги изготвят във виртуална реалност. Това ускорява процеса на разработка значително“.

Той обясни, че има два вида виртуална реалност за крайния потребител – едната е подобна на очилата, които работят с телефон, а другата е самостоятелни очила, които се връзват с компютър.

„Първите са доста достъпни, а Oculus, която е една от основните платформи, сега пусна такива за 200 долара. Тези, които работят с компютър, имат доста по-високо качество, по-голям детайл на картината. Те все още са по-скъпи – 500-700 долара, но пък имат много различни приложения“.

Николов допълни, че QuarkVR цели да направи тези скъпи преживявания по-достъпни.

 

 

 

Последни новини
Още от В развитие